28 oktober 2019

EU-landen zijn het eens: brexit wordt uitgesteld tot 31 januari 2020

De brexit wordt weer vooruitgeschoven. De 27 landen zijn het eens over een uitstel van de brexit tot uiterlijk 31 januari 2020. Als een uittredingsakkoord eerder getekend wordt, kan het Verenigd Koninkrijk de EU eerder verlaten.

Het Verenigd Koninkrijk zou de EU ook kunnen verlaten op 1 december of 1 januari. De ambassadeurs van de 27 EU-landen hebben ook afgesproken dat het uittredingsakkoord niet heronderhandeld kan worden.

Er wordt nu een schriftelijke procedure gestart. Vrijdag en vandaag vergaderden de Permanente Vertegenwoordigers, de ambassadeurs van lidstaten bij de EU. Morgen zullen alle EU-leiders officieel akkoord geven en uitstel verlenen. Naar verwachting gaat premier Boris Johnson akkoord met dat uitstel.

Toch een Eurocommissaris, geen nieuwe onderhandeling
Het onderhandelaarsakkoord dat nu op tafel ligt, wordt niet aangepast en het parlement in het Verenigd Koninkrijk heeft nu drie maanden om het intern eens te worden over deze voorwaarden van uittreding. Ook hebben de EU-leiders vastgelegd dat de Britten voor zo lang als nodig een Eurocommissaris moeten leveren, tot ze officieel de EU verlaten.

De brexitwetgeving van premier Boris Johnson kwam vorige week door de tweede fase in het parlement heen, maar parlementariƫrs stemden tegen het tijdspad om die wetgeving te behandelen. Eigenlijk stond de datum van uittreding gepland op 31 oktober, komende donderdag. Het werd al snel duidelijk dat de Britten niet op tijd klaar zouden zijn met de behandeling van de wet om alles voor die datum afgerond te hebben.

Als de EU ervoor had gekozen om geen uitstel te verlenen, zouden de Britten op 31 oktober zonder deal de EU verlaten. Premier Johnson was bij wet verplicht om te vragen om uitstel op 19 oktober.

“De meeste EU-landen waren het al eens over uitstel tot 31 januari om de chaos van een no-deal brexit te vermijden. Alleen Frankrijk lag de afgelopen dagen dwars”, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. “Dat is nu opgelost, waardoor de 27 EU-landen die blijven het eens zijn over het flexibele uitstel van maximaal drie maanden. Wat er gaat gebeuren als de Britten begin 2020 nog niet vertrokken zijn, durft niemand te voorspellen.”

Nieuwe verkiezingen
Aan het begin van de avond stemt het Britse parlement over nieuwe verkiezingen. Als twee derde van het parlement voor verkiezingen stemt, worden die waarschijnlijk op 12 december georganiseerd.

Premier Boris Johnson heeft momenteel geen meerderheid in het parlement. Hij hoopt dat hij bij die verkiezingen zijn meerderheid terug kan winnen, om daarna de handen op elkaar te krijgen voor de brexitdeal die hij met de EU onderhandeld heeft.

Bron: RTL Nieuws

Ander nieuws

15 november 2019

De Dag van de Ondernemer 2019

Het is vandaag de derde vrijdag van november en dat betekent dat de ondernemers vandaag in het zonnetje worden gezet. De Dag van de Ondernemer... Lees meer »

12 november 2019

Het Business NL LinkedIn Journaal

Dit mag je niet missen en het is NIEUW: Het Business NL LinkedIn Journaal! Hier praten we je wekelijks (kort en snel) bij over de... Lees meer »