22 oktober 2019

Hoe kies ik de juiste coach?

Bij het bereiken van je zakelijke doelen kan het inzicht van een deskundige hét verschil maken. Businesscoaches inspireren en prikkelen je tot het maken van bepaalde keuzes of het krijgen van inzichten. Maar hoe kies je nou de juiste coach? Er zijn er zoveel! En wat kunnen ze soms op elkaar lijken. Een keuze maken is daarom heel moeilijk.

Coaching bij carrièreplanning, outplacement, verzuimbeheersing, re-integratie, mobiliteit, start-upcoaching, talentcoaching: zomaar een greep uit de inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel van het afgelopen jaar. Het register van de KvK telt nu ruim 42.000 coaches. We zetten graag de verschillende vormen van coaching voor je op een rijtje.

Soorten coaching
Persoonlijke coaching
Deze vorm van coaching is gericht op het verdiepen van het bewustzijn van de coachee voor wat betreft de effecten van het eigen gedrag. Door te luisteren naar individuele medewerkers, kan een coach er misschien beter achter komen wat er speelt binnen een organisatie op tot een inzicht te komen die het bedrijf verder kan helpen.

Business coaching
Het doel van deze vorm van coaching is een meetbare verandering in de productiviteit, omzet en winstgevendheid van een bedrijf of organisatie teweeg brengen. Business coaching kan ondersteuning bij dit proces bieden. Business coaching focust zich onder andere op leidinggeven, strategisch nadenken, de juiste keuzes maken en een goede werksfeer creëren.

Financial coaching
Deze vorm van coaching richt zich op het adviseren op financieel gebied. Allereerst wordt de huidige financiële positie geanalyseerd en vervolgens het doel. De nadruk wordt gelegd op mogelijke knelpunten en oplossingen hiervoor.

Team coaching
Bij deze vorm van coaching zoekt men naar de collectieve patronen in de groep qua denken en gedrag. Hiermee wordt het bewustzijn van het team vergroot waardoor men mogelijke knelpunten aan kan pakken en kan zien wat er al helemaal goed gaat in het team. De onderlinge productiviteit en competentie wordt verbeterd.

Executive coaching
Deze vorm van coaching is bedoeld voor ervaren managers die zich in de toplaag van een bedrijf bevinden en bij tijd en wijlen behoefte hebben aan een onafhankelijke en mogelijk confronterende gelijkwaardige gesprekspartner. Er is onder andere aandacht voor het omgaan met beladen informatie en kennis, balans tussen werk en privé en carrière maken.

Management coaching
Een managementstijl kan coachend zijn. Hiermee vergroot men de betrokkenheid bij de werknemers en het gevoel dat ze gewaardeerd worden wordt versterkt. Werknemers gaan zich extra verantwoordelijk voor en betrokken bij een product of proces voelen. Hierdoor kunnen zij zichzelf en elkaar motiveren wat een betere werksfeer en betere prestaties creëert.

Hoe kies ik de juiste coach?
Als je een beetje rondzoekt, zie je dat er een enorm aanbod is aan coaches die jou kunnen helpen om het beste uit je bedrijf te halen. Het is daarom lastig om te bepalen welke coach nou echt geschikt voor jou is. Het is belangrijk om in eerste instantie opzoek te gaan naar een coach met een persoonlijke aanpak. Het klinkt lekker makkelijk om een samengesteld programma af te gaan maar je bereikt echt meer met een goed gesprek en een coach die weet wat er speelt bij jou. Het levert een meer nuttig advies op als jij specifiek vragen kunt stellen.

Kies daarnaast een coach die expert is voor ondernemers en die hier ook genoeg ervaring in heeft. Denk bijvoorbeeld aan een coach die een boek heeft geschreven over zijn/haar expertise of waar lovend over geschreven wordt. Zo’n coach zal jou ook energie geven en uit je comfortzone trekken zodat jij écht kan groeien. Kies iemand met het lef om jou heldere vragen te stellen, ook al zijn deze soms misschien wat pijnlijk. Je kan nog zo’n goed voorgevoel hebben maar uiteindelijk zal de klik er moeten zijn. Ga daarom eerst op een kennismaking gesprek om te kijken of er een match is, dan is de kans op een succesvolle samenwerking namelijk het grootst.

Ben jij een businesscoach? Wij willen graag weten hoe jij zorgt dat je opvalt in de wildgroei aan coaches. Hoe zorg jij dat je een herkenbaar profiel hebt waarbij mensen zich verbonden voelen? Laat het ons weten via info@stayintouchmedia.nl om met de redactie van gedachten te wisselen.

Ander nieuws

17 februari 2020

Staan waar Beatrix in 1966 stond? Sofitel!

Trouwen waar Beatrix in 1966 is getrouwd? Dat kan! Zowel een grote als een kleine zaal bieden jou de perfecte locatie. Kevin gaat een kijkje... Lees meer »

17 februari 2020

Perfecte styling van je bruiloft

Van ceremonies tot de eetzaal, Ilona zorgt ervoor dat jouw bruiloft er naar behoeften uit ziet! Iris is op bezoek bij Original Weddings; bruiloft designer.... Lees meer »